duminică, 9 mai 2010

POVEŞTI SCRISE ŞI ILUSTRATE DE COPII

Poveştile se petrec odată ca niciodată, departe în trecut, pe vremea când puricii se potcoveau cu 99 de ocale de fier şi tot săreau până la cer, pe vremea când împăraţii erau “Negri”, “Roşi”, “Albi”, şi “Verzi”, balaurii încă mai stăpâneau văzduhurile, prinţesele aveau părul lung, lung până la pământ, caii năzdrăvani mâncau jăratic, iar Făt-Frumos creştea într-un an cât alţii în trei …

Basmele sunt hrana spirituală a copilăriei, dar de ce să nu recunoaştem, la orice vârstă, omul este o fiinţă care se hrăneşte cu povestiri. Poveştile copiilor explică lumea în care trăiesc. Când desenează sau pictează ei spun poveşti din lumea lor (interioară sau exterioară), încercând prin această activitate magică să priceapă mediul înconjurător, să şi-l facă familiar. Copiii spun poveşti foarte frumoase, crude şi insolite uneori, curajoase şi pline de dragoste de cele mai multe ori.

Povestirile copiilor trebuie spuse, împărtăşite. Este ceea ce încercăm să realizăm la Cercul de Pictură: să pictăm şi să desenăm imagini din poveşti ale vremilor trecute sau poveşti ale timpului nostru. Rabindranath Tagore spunea odată: „... avuţia povestirilor, pe care au strâns-o oamenii pe tot globul, din casă în casă, din secol în secol, fie în vorbă, fie şi în scris, a depăşit celelalte avuţii omeneşti."

Şi în fiecare zi, de când lucrez alături de copii, ca profesor de arte plastice, îmi dau seama ce adevăr există în vorbele marelui înţelept. Desenele şi poveştile copiilor sunt un mic tezaur, o comoară pierdută, pe care, iată avem datoria de a o redescoperi mereu.

Pentru cei care încă se bucură când citesc o poveste şi trăiesc cu intensitate alături de eroii lor toate întâmplările citite, ne bucurăm să publicăm scurte povestiri scrise şi ilustrate de copiii şi elevii Cercului de Pictură. Sunt documente de suflet, pe care le vom vizualiza peste ani cu duioşie, iar copiii de azi le vor putea prezenta propriilor copii, filele lor de poveste.

Un comentariu:

  1. Va dorim multe succes alaturi de cei mici, sa fiti mereu pregatita pentru a deslusi bogata lor lume interioara. Da, intr-adevar, copiii se exprima foarte bine prin intermediul acestei forme de arta, care la varsta aceasta le e mult mai fireasca decat limbajul. Magazinul online www.piticulvesel.ro va sta la dispozitie cu diverse kituri pt. pictat, seturi de creativitate, care ii vor invita pe copii la o invatare distractiva.

    RăspundețiȘtergere