CONCURSURI



Concursul de tehnici neconvenţionale "Prieteni pentru totdeauna", editia a V-a, Dej, 14-25 iunie 2010

De ce tehnici neconvenţionale în atelierul de pictură? Pentru că formele, culorile, ritmul, poezia şi sensul unei lucrări de artă pot fi redate plastic într-o infinitate de stiluri, tehnici şi procedee artistice. Suntem de acord cu toţii că stilul clasic, grafic sau pictural, acela în care folosim creioane, pensule, culori ca material de lucru şi hârtie, carton  sau pânză ca suport plastic aparţine domeniului tehnicilor convenţionale de desen sau pictură. Şi marii maeştri ne învaţă că, prin muncă, exerciţiu şi talent se pot realiza adevărate capodopere cu un creion pe o bucată de hârtie.
Dar dorinţa tuturor artiştilor, din toate timpurile a fost aceea de a descoperi un stil propriu, unic şi original. De aceea la Cercul de Pictură vrem să promovăm şi să valorificăm tehnici de expresie plastică inedite, prin care elevii - viitorii artişti - îşi vor putea găsi vocaţia şi posibilitatea de a-şi exprima sentimentele prin artă, respectiv printr-o tehnică personală.
Anul acesta am explorat, alături de elevii participanţi la concurs, tehnica xerox-art. O modaliate de creaţie în care se foloseşte ca instrument de lucru xeroxul alb-negru şi desene, picturi, fotografii, texturi, obiecte personale, toate reduse la imagine acromatică prin xeroxare.
Poate să pară facil şi banal la prima vedere, dar xerox-arta este o tehnică picto-grafică ce se practică deja, cu rezultate uimitoare, de vreo 30 de ani, adică de pe vremea când au apărut primele xeroxuri în occident, apoi peste tot în lume. Arta la xerox, copy-arta sau arta multiplicată este un proiect prin care s-au realizat în cadrul atelierelor de creaţie de la Clubul Copiilor Dej, din perioada 14-25 iulie 2010 o serie de lucrări pe tema "Omul bun şi omul rău", de o frumuseţe şi originalitate incontestabilă.
Expoziţia, din care vă prezentăm câteva imagini a fost vernisată vineri, 25 iunie ora 11.00 la Cercul de Pictura în prezenţa dlui. dir. Vasile Ţîra (Clubul Copiilor Dej), a dlui dir. Florin Federiga (Clubul Copiilor Gherla), a elevilor participanţi, a juriului format din doamnele profesoare Anca Bogdan, Delia Mureşan (din partea Comisiei Metodice a Cercurilor Cultural Artistice de la Clubul Copiilor Dej), a dnei. Larisa Tomşa, grafic designer la OTK Print Dej, a dnei. Magdalena Vaida, ziarist la ziarul Faclia de Cluj, respectiv dna. Maria Bologa, îndrumător al Cercului Atelierul Fanteziei de la Clubul Copiilor Gherla.














Au fost realizate în jur de 100 de lucrări, care au fost premiate pe trei categorii de vârstă: 6-10 ani, 11-14 ani şi 15-18 ani, Au participat preşcolari şi elevi de la Grădiniţa "Arlechino" şi Grădiniţa "Piticot" Dej, de la Şcoala Nr. 1 şi Şcoala Nr. 4 Dej, de la Şcoala "Avram Iancu" şi Şcoala "Mihai Eminescu" Dej, Şcoala Specială Dej, de la Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu", Liceul Teoretic "Alexandru Papiu Ilarian" Dej respectiv Grup Şcolar Industrial Construcţii-Montaj Dej, de la Clubul Copiilor Gherla respectiv Clubul Copiilor Dej. 
Au fost acordate 40 de diplome şi premii individuale. Acţiunea a fost sponsorizată de Asociaţia "Sprijin pentru viaţă" Piteşti, prin amabilitatea dlui. dir. Ionuţ Neacşu.
La sfârşit de an şcolar şi început de vacanţă le urăm Felicitări tuturor elevilor care au participat la acest experiment de creaţie şi Vacanţă plăcută !!! Sa ne revedem cu bine, anul viitor !!!



Despre concursurile estivale organizate la Cercul de Pictură ... 

De cinci ani, Cercul de pictură organizează în fiecare vară, spre sfârşitul anului şcolar, Concursul de tehnici plastice pe echipe de câte doi elevi "Prieteni pentru totdeauna".
Concursul se doreşte a fi o manifestare a talentului, spontaneităţii şi bucuriei creatoare a copiilor şi elevilor participanţi, ale căror lucrări la fiecare ediţie a concursului au fost extrem de frumoase şi incitante. Şi în fiecare an, au participat cu mult entuziasm, zeci de echipe de elevi de la şcolile din Dej, elevi ce frecventează Cercul de pictură de la Clubul Copiilor Dej, precum şi elevi de la Clubul Copiilor Gherla, Clubul Copiilor Câmpia Turzii şi Clubul Copiilor Turda. Formatul concursului este axat pe explorarea unor tehnici plastice neconvenţionale, adică altele în afară de pictură şi desen, tehnicile tradiţionale care se predau la orele de educaţie plastică în învăţământul de masă.

Astfel, în iunie 2006 prima ediţie a Concursului "Prieteni pentru totdeauna" desfăşurat la nivel municipal, a propus echipelor participante tehnica desenului cu creta pe şmirghel. Tema: "Prieteni pentru totdeauna" a fost ilustrată de fiecare elev din echipă, pe o bucată de şmirghel aşa încât cele două desene îmbinate trebuiau să alcătuiască o compoziţie unitară din punct de vedere cromatic şi formic.


În iunie 2007 la cea de a doua ediţie a concursului am propus bodypaintingul ca tehnică de intervenţie cu culoare asupra corpului (a mâinilor în acest caz), iar tema aleasă a fost "Vecinul meu, extraterestrul". 

Cea de a treia ediţie desfăşurată la nivel intercluburi (Dej, Gherla, Turda) în iunie 2008, a explorat tehnica picturii monumentale, echipele de câte doi elevi trebuind să picteze pe suprafaţa a două cartoane duplex, pe tema "Personaj imaginar - chip real ". După realizarea compoziţiilor, elevii decupau feţele personajelor şi îşi aşezau propriile feţe transpunându-se astfel în lumea fantastică, spirituală sau imaginară pe care ei înşişi au creat-o. A fost o ediţie la care ne-am distrat foarte mult!

   

Ediţia de anul trecut din iunie 2009 s-a desfăşurat tot la nivel intercluburi participând Clubul Copiilor Câmpia Turzii, Clubul Copiilor Dej, Clubul Copiilor Gherla şi Clubul Copiilor Turda. Tehnica aleasă a fost modelaj în I-clay şi plastilină, iar tema propusă "Dejul - oraş al mileniului III." Echipajele au modelat la alegere fie o clădire imaginară (sau cum şi-ar dori ei să arate clădirile mileniului III), fie un monument de arhitectură din municipiul nostru. Pe lângă concursul de tehnici, am organizat o expoziţie de pictură şi desene pe care elevii le-au schiţat după clădiri, monumente reprezentative din oraşul natal.


La fiecare ediţie a concursului am încercat să realizez o atmosferă caldă şi să promovez  în rândul tinerilor concurenţi spiritul de echipă, cooperarea dar şi spiritul de iniţiativă. Echipele au primit premii şi diplome, copiii au legat prietenii, s-au jucat creând lucrări minunate şi au socializat în cadrul unei activităţi creative şi re-creative. 
Toate acestea au fost posibile şi datorită sprijinului material acordat de oameni inimoşi din "Asociaţia Sprijin pentru Viaţă" Piteşti prin domnul director Ionuţ Neacşu care a sponsorizat concursul nostru cu premii şi diplome pentru elevi. La ediţia de anul trecut am primit, pe baza proiectului depus la Comisia de cultură a Primăriei Dej o sponsorizare extrem de binevenită. 
Ne-am bucurat de asemenea de sprijinul părinţilor şi al cadrelor didactice îndrumătoare şi este o plăcere să amintesc aici de doamna profesoară Ulpia Maniu Feneşan de la Clubul Copiilor Turda, de doamna Maria Bologa de la Clubul Copiilor Gherla sau domnul profesor Mircea Viorel de la Clubul Copiilor Câmpia Turzii cu care am colaborat în ultimii doi ani.
La jurizarea concursului a fost alături de noi pe parcursul celor patru ediţii, doamna Larisa Tomşa artist plastic dejean, colegii din Cercul metodic al profesorilor de desen din municipiul Dej: Eleonora Bodea, Anca Bogdan, Mirela Chindriş, Diana David şi Victoria David precum şi reprezentanţi din partea mass-media locală şi judeţeană: doamna Magdalena Vaida de la Ziarul Făclia de Cluj, doamna Mălina Pop de la Radio Fir Dej.

Cea de a cincea ediţie vine anul acesta şi propune ca tehnică copy-arta sau arta creată cu ajutorul xeroxului alb-negru. Tema aleasă "Omul bun şi omul rău" va fi ilustrată de către echipele de câte doi elevi fie prin două lucrări format A4, fie printr-o lucrare comună pe format A3. Se pot xeroxa texte, poze, desene, picturi, obiecte, diverse texturi colate în aşa fel încât lucrarea finală să răspundă temei propuse. 

Chiar dacă este an de criză, chiar dacă învăţământul românesc este blamat iar orele de desen aproape scoase din programele şcolare de liceu; chiar dacă este din ce în ce mai greu să faci educaţie de performanţă, să organizezi concursuri, să promovezi valorile şi nu nonvalorile nu trebuie să uităm că: "Unui om rău să nu facă rău îi este la fel de greu ca şi să facă bine." dar şi că: "Unui om bun să nu facă bine îi este la fel de greu ca şi să facă rău."
Să auzim numai de bine şi de oameni buni!