joi, 10 iunie 2010

Ce este un mare artist?

În opinia mea un artist este o persoană care creează. Toată lumea are capacitatea de a crea, aceasta este o trăsătură definitorie ce ne separă de animale. Ce face diferenţa între un artist şi un mare artist nu sunt abilităţile pe care le posedă, sau calificarea, sau tehnica, sau experienţa. Un mare artist are magnetism, magie, spirit. Un mare artist ne face să ne oprim în faţa creaţiilor sale şi să ne punem întrebări, apoi să reflectăm şi în cele din urmă, să reacţionăm. Fie că vorbim de domeniul muzical, de cuvântul scris, arhitectură, teatru sau pictură, abilitatea de a face oamenii să reflecteze la ceea ce receptează, şi nu doar să se uite, să asculte şi să meargă mai departe, este pentru mine cel mai mare dar pe care îl poate avea un artist.

Un artist ce a atins perfecţiunea din punct de vedere tehnic (dacă un astfel de ţel poate fi realizat), este admirat de către publicul uimit de abilităţile sale. Dar dacă are doar atât, la fel cum un computer poate fi programat să cânte perfect o simfonie, el nu va reuşi niciodată să ne transmită acel fior magic, care ne face să recunoaştem şi să ne plecăm în faţa geniului cu toate imperfecţiunile inerente naturii sale umane. Forţa de a evoca emoţii puternice cu ajutorul artei este o realizare rară. Magia artei de bună calitate şi a unui artist bun este ceva se întâmplă pur şi simplu şi care nu poate fi explicat.

Deci, pentru mine, un mare artist este cineva care poate schimba modul în care simţi şi gândeşti. Şi uneori geniul artistic îşi face simţită prezenţa la oameni simpli, în locuri neaşteptate, şi poate acea persoană nici nu îşi dă seama că arta lui schimbă modul în care oamenii simt sau cred. Marii artişti nu creează pentru recunoaştere, prestigiu, sau notorietate, pentru bani, sau nemurire. Ei creează doar pentru că ... doar pentru a crea. Iar operele lor nemuritoare rămân moştenire în tezaurul cultural şi spiritual al umanităţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu